Трансформація митних формальностей

Представники Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення Держмитслужби взяли участь у вебінарі на тему «Роль передових технологій у транскордонній торгівлі: митна перспектива», який 29.03.2022 було проведено Всесвітньою митною організацією (ВМО) спільно з Всесвітньою торговою організацією (ВТО).

Понад 1400 учасників мали прекрасну нагоду ознайомитися з кращими практиками впровадження сучасних технологій у процеси здійснення контролю міжнародної торгівлі, а також одержати відповіді на свої питання та поради від міжнародних експертів щодо найбільш ефективних шляхів реалізації відповідних проектів у своїх країнах.

«Підвищення якості контролю, зменшення паперової роботи, уникнення дублювання завдань є головними пріоритетами при впровадженні сучасних технологій. Головним викликом на шляху розроблення новітніх підходів є те, що обмін інформацією має здійснюватися не лише між митними структурами, але й з іншими державними органами, міжнародними організаціями та приватним сектором. Результати впровадження нових технологій впродовж попередніх років узагальнено у спільному виданні ВМО та ВТО, яке є вже доступне для ознайомлення (https://www.wto.org/english/res_e/publications_e/wcotech22_e.htm)» – зазначив у вступному слові Рікардо Тревіньо Чапа, заступник Генерального Секретаря ВМО.

Під час вебінару було представлено широке коло напрямів, де вже були успішно реалізовані міжнародні зусилля у впровадженні автоматизації процесів обміну інформацією, зокрема такі як: авторизований економічний оператор, логістичні дані, електронна комерція, сертифікати походження товарів.

Окремо було звернуто увагу на створення великого переліку мобільних Інтернет додатків, які дозволяють здійснювати обмін інформацією в режимі реального часу. Наприклад, додатки щодо зображень скануючих систем, QR кодів, зчитування номерних знаків автомобілів, електронних пломб, відслідковування транзитних переміщень товарів, електронних воріт для пасажирів в аеропортах, та ін.

Організатори повідомили, що більш розгорнуто інформація стосовно впровадження сучасних технологій в митниці буде представлена на конференції ВМО «Підвищення ефективності митниці за допомогою даних і технологій у мінливому ландшафті світової торгівлі», яку буде проведено в жовтні поточного року в м. Маастрихт, Нідерланди.

You are currently viewing Трансформація митних формальностей