Боротьба з контрафактними товарами під час воєнного стану

Під час спеціалізованої підготовки посадових осіб митниць, яка проводилась Департаментом з 30.11.2022 по 01.12.2022 було розглянуто питання щодо сприяння митними органами захисту прав інтелектуальної власності, вжиття заходів щодо запобігання переміщенню через митний кордон України товарів з порушеннями охоронюваних законом прав інтелектуальної власності та недопущення переміщення через митний кордон України контрафактних товарів.

Підвищення кваліфікації пройшли 26 посадових осіб структурних підрозділів та територіальних органів Держмитслужби. В якості експертів участь приймали представники Управління нетарифного регулювання, Департаменту боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, Департаменту профілювання митних ризиків Держмитслужби та правовласники.

У ході семінару розглядались напрями підвищення ефективності виконання заходів сприяння захисту прав інтелектуальної власності на основі Європейської практики застосування заходів сприяння, особливості застосування системи управління ризиками для виявлення товарів, які підозрюються у порушенні права інтелектуальної власності.

Увагу учасників було зосереджено на новітніх тенденціях у сфері сприяння захисту прав інтелектуальної власності в умовах воєнного стану, особливостях візуальної ідентифікації товарів, які містять об’єкти прав інтелектуальної власності.

Під час заходу обговорювалась проблематика взаємодії підрозділів митниці при складанні протоколів про ПМП при виявленні товарів, що порушують права інтелектуальної власності, розгляді таких протоколів у судах та виконанні судових рішень. За результатами плідних дискусій під час підготовки було висвітлено  можливі шляхи врегулювання проблемних та законодавчо неврегульованих аспектів у чинному законодавстві.

You are currently viewing Боротьба з контрафактними товарами під час воєнного стану